|  
  |  
  |  
  |  
  |  
  |  
Priser i: 

Skötselråd

Här kommer några enkla råd för att förlänga hållbarheten på dina smycken.

Tag alltid av dina smycken när du kommer att vara i kontakt med vatten ex vid disk, dusch och tvätt. Förvara inte dina smycken i ex badrummet där det är fuktigt. De kan lätt missfärgas.

Tänk på att dina smycken inte tycker om hudlotion, parfym, hårspray eller andra kemikalier. Ta på dig dina smycken en stund efter att du har använt dig av sådana produkter för att slippa missfärgningar. 

Förvara dina smycken separerade från varandra så att de inte trasslar ihop sig och blir repiga.

För att sötvattenspärlor ska hålla sig fina länge, ska du tänka på att inte förvara dem i lufttäta behållare eller i kontakt med bomull då det drar då ut den fukt som finns i pärlorna. Om du sällan använder dina sötvattenspärlor kan du fukta dem någon gång ibland för att förhindra uttorkning.

Smycken som är trädda på wiretråd kan lätt knäckas om de knölas ihop. Linda dem därför i cirklar. Metaller bör endast torkas av med torr trasa då fukt kan missfärga pläteringen.

Smycken i silverplätering har en bas av koppar och är sen pläterade med ett tunt lager silver. För att de ska hålla längre så bör du undvika kontakt med vatten och ta av dem vid dusch och träning. Förr eller senare så slits silverlagret bort och kopparen kommer fram, hur lång tid det tar är väldigt individuellt. Vill du ha ett smycke som håller livet ut så ska du välja ett i sterlingsilver.    

För smycken i sterlingsilver är det bra att tänka på följande: Var rädd om ditt silversmycke och förvara det väl när det inte används. Silver tål att användas, det blir bara finare och finare. Var inte rädd för repor, de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta. 

Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det är pga att svavel finns närvarande,. Svavel förekommer i många sammanhang ex i luften, på huden, i tyger, mat, cigarettrök, gummisnoddar mm. För att fördröja oxidering skall silversmycken utan sötvattenspärlor och snäckskalspärlor förvaras i lufttäta plastpåsar.

Ha några sockerbitar eller silicatpåsar i ditt smyckeskrin för att fördröja oxidering av silver.

Lätt oxidering kan putsas bort med en torr handduk eller linnetrasa. Vid lite svårare oxidering för äkta silversmycken med sötvattenspärlor eller snäckskalspärlor rekommenderas silverputsmedel på en putsduk, putsa dock ej pärlorna med silverputs. Silverpläterad metall skall endast putsas försiktigt med torr trasa då lagret silver annars lätt kan nötas bort.